Īn obiectiv:
ţestoasa de apă
europeană

Emys orbicularis
(Linnaeus, 1758)

Inventarierea ţestoaselor de apă din România

Orice dată privind prezenţa ţestoaselor de apă în zona ta este binevenită! Ţestoasa de apă este o specie prioritară NATURA 2000, prezenţa ei poate proteja arealul în care apare. În caz că vreţi să ajutaţi această specie, completaţi fila de inventariere de mai jos. În lipsa timpului pentru a face acest lucru, completaţi doar căsuţele în roşu, restul îl facem noi!

IMPORTANŢA DATELOR. Un habitat propice ţestoaselor prezintă zone izolate - greu de ajuns de oameni -, microhabitate semiacvatice (preferă un nivel de apă sub 1 m!) cu stufăriş, mlăştinoase, dar in acelaşi timp deschise, pentru o termoreglare reuşită. Insă nu trebuie uitat ca ţestoasele deseori migrează! Masculii caută partenerele chiar părăsind apa şi incercand in alte corpuri de apă din apropiere. Femelele părăsesc apa pentru a depune ponta! O populaţie de ţestoasa poate fi considerată viabilă pe termen lung (până in 100 de ani), dacă numărul adulţilor la un sex raţio de echilibru (masculi=femele) depăşeşte 50 de exemplare. Acest lucru este posibil doar dacă ele sunt protejate in habitatul folosit: acvatic + terestru. Locurile pentru depunerea pontelor este extrem de importantă în protejarea speciei! Descoperirea si protejarea zonelor de depunere a pontei sunt unele dintre cele mai importante activităţi! Proiectarea coridoarelor pentru ţestoase este importantă unde drumurile segmentează habitatele ţestoaselor.

Pentru o completare mai uşoară, downloadează fişa in format Excel!

Planşa de mai jos vă ajută la diferenţierea ţestoasei autohtone de cea exotică introdusă recent în România. Planşa ajută şi la determinarea sexelor!

 Deseori țestoasele mor în diferite accidente. În unele cazuri ele sunt afectate în număr mare, ca de exemplu în cazul incendierii stufului (de ex. în Rezervația Biosferei Delta-Dunării, vezi poze), când sute de exemplare sunt arse de vii. Dacă aveți cunoștiință de astfel de cazuri, contactați-ne! Vom încerca să agităm apele pentru o rezolvare urgentă a problemei. 

Pe de altă parte orice tip de cadavru de țestoasă conține o multitudine de informații științifice, astfel colectarea acestora este un alt punct important al acestei activități. Și în acest caz contactați-ne pentru a facilita transferul lor! După prelevarea datelor exemplarele în stare bună vor ajunge la diferite muzee din țară! Vă mulțumim!

STUDIU MORFOLOGIC ȘI GENETIC

Această fişă de mai jos este folosită la notarea datelor morfologice si ale coloritului exemplarelor. Ea este de real ajutor la studiul aprofundat al unor populaţii de ţestoase de apă. Capturarea şi recapturarea exemplarelor aduc date importante privind dimensiunea populaţiei, dar şi date ecologice, date ce lipsesc in acest moment in Romania.

Astfel de cercetări sunt recomandate studenţiilor in vederea realizării lucrării de diplomă. De ce este nevoie pentru o astfel de activitate?

1. o populaţie de ţestoase, intr-o zonă uşor de accesat de candidat. un binoclu slăbuţ pentru a observa testoasele

2. capcane speciale, făcute manual - ele se vor aşeza cel mai usor cu barca, cu canoe, dar se poate şi pe jos... 

3. un şubler, un liniar, un compas mare, fişe de inventariere.

4. ajutorul unui specialist. Dacă eşti interesat, contactează-ne!

O altă fişă pentru descrierea comportamentului ţestoaselor de apă în mediul lor natural poate fi deschis aici. Însă pentru un astfel de studiu aveţi nevoie de ajutorul unui specialist!

Printaţi fişa(ele) şi trimiteţi-o(-le) scanată(e) sau in scrisoare la adresa: Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus”, 540620-Tirgu Mures OP3 CP39 sau completați file-ul în format excel de mai jos și trimiteți la adresa de e-mail: tibor.sos(arond)gmail.com

Recent Videos

1988 views - 0 comments
2026 views - 0 comments
1952 views - 0 comments
1937 views - 0 comments